Skip to main content

Kennisinstituut

Dankzij de zeehondenopvang en -zorg van de laatste 50 jaar weten we zoveel meer over het leven in de Waddenzee. De zeehond is één van de graadmeters van de Waddenzee en de Waddenzee zien we als graadmeter van het totale ecosysteem. Het systeem dat wij als mens met de zeehond delen. Wij zijn een kennisinstituut. Alleen door onderzoek te doen, ontdekken we wat er moet gebeuren om een duurzame toekomst te realiseren. Wij steken graag onze handen uit de mouwen. En delen onze kennis. Ontdek welke wetenschappelijke inzichten wij verzamelen.

Antibiotica resistentie

Antibiotica werken steeds minder goed voor ons als mensen. De bacteriën die ons ziek maken hebben een resistentie opgebouwd tegen antibiotica. Maar wist je dat er ook er ook antibiotica resistentie in de Waddenzee voorkomt? Wij hebben hier onderzoek naar gedaan, want dit heeft ook effect op het zeeleven.

zeehondenwachter waddenzee

De Dollard

Elk jaar bestuderen onze onderzoekers Bea en Marga met hun team het gedrag van zeehondenmoeders en hun pups uitvoerig. Hun onderzoeken geven een uniek inzicht in de band tussen moeder en pup, en de andere zeehonden die in het gebied leven. Dit onderzoek vindt plaats in de monding in de Dollard. Vanachter de kijkwand kunnen wij ze goed van een afstand bekijken en hun gedrag bestuderen. Een perfecte plek om veldonderzoek uit te voeren!

Ontdek onze methodieken en de belangrijkste inzichten

kijkwand dollard gebied

Leer ons onderzoeksteam kennen

onderzoek zeehonden wetenschappers
zeehond overleden door virus kennisinstituut

Virussen

Zeehonden worden soms ook ziek. Een van de ziekmakers is een besmetting van een virus. Sommige virussen zijn mild, maar er zijn ook virussen waar zeehonden door komen te overlijden. Wij doen hier onderzoek naar. Zo proberen we de processen in de Waddenzee steeds beter te begrijpen. Wil jij hier meer over weten?

Plastic Soep

Je hebt er vast eerder van gehoord, Plastic Soep. Steeds vaker zien wij zeehonden verstrikt in plastic zwerfafval voorbijkomen. In de afgelopen 11 jaar is het aantal meldingen van verstrikkingen maar liefst 4 keer zo hoog geworden. Maar wat is Plastic Soep eigenlijk en waarom is het zo slecht voor de zeeën en de oceanen? Wij vertellen je meer over het ontstaan, de oorzaak en de gevolgen van plastic soep.

plastic afval op het strand plastic soep