Skip to main content

Help verstrikte zeehonden

Ieder jaar krijgen we veel berichten van strandbezoekers over zeehonden die vast komen te zitten in afval in de zee. Dat kunnen allerlei dingen zijn, zoals visnetten, ballonlinten of frisbees. Dit afval kan zeehonden ernstig verwonden, of erger nog, ze kunnen er zelfs aan sterven doordat het hun bewegingsvrijheid ernstig belemmerd. In de meeste gevallen wordt verstrikking bij zeehonden veroorzaakt door spullen uit de visserij en scheepvaart, zoals visnetten, touwen en vislijnen. Ook ingeslikte vishaken vormen een ernstige bedreiging. 

Met jouw bijdrage

  • -

    Kunnen wij zeehondenwachters opleiden en inzetten langs de Nederlandse kust

  • -

    Help je voorkomen dat zeehonden in het wild in de problemen komen

  • -

    Steun je de zeehonden in opvang, zodat ze specialistische zorg krijgen, om te herstellen en weer terug te keren naar de Waddenzee.

  • -

    Steun je het onderzoek dat we doen naar de zeehond en de Waddenzee

In de eerste twee maanden van dit jaar heeft het Zeehondencentrum al 15 gevallen van verstrikte zeehonden gezien, drie keer zoveel als in dezelfde periode van 2023.

Als zeehondenwachters een verstrikte zeehond op het strand aantreffen, schatten ze eerst de situatie in. Als het afval nog geen of weinig verwondingen heeft veroorzaakt, knippen ze het meteen los en laten ze de zeehond vrij. Als de zeehond medische hulp nodig heeft, brengen zehet dier naar een opvangcentrum.

Jouw steun is hard nodig!