De viering van een droevige mijlpaal
8 mei 2024 is de viering van een droevige mijlpaal. Op deze dag heeft Zeehondencentrum Pieterburen het 40e zeehonden slachtoffer kunnen bevrijden van een verstrikking welke op termijn de zeehond fataal zou zijn geworden. Hiermee is hetzelfde aantal aan gesignaleerde verstrikkingen bereikt als in het gehele voorgaande jaar. Een schrikbarende toename.
De jonge Grijze Zeehond werd aangetroffen op het strand van Camperduin en zat verstrikt in een visnet. Het betreft een staand want net van ettelijke meters lang. Gelukkig voor de zeehond heeft een voorbijganger het dier gezien en dit gemeld aan de plaatselijke Zeehondenwachter. Deze is op de situatie af gegaan en heeft het dier ter plekke kunnen bevrijden.
De zeehondencentra maken zich zorgen om deze enorme stijging in de aangetroffen aantallen verstrikkingen. Buiten visnetten treffen de Zeehandenwachters ook dieren aan welke verstrikt zijn in materialen als aardappelzakken, frisbees, rubber ringen, bouwplastic, scheepstouwen en vislijnen.
Speciaal door de toename in deze specifieke situaties hebben de drie zeehondencentra (A Seal, Ecomare en Zeehondencentrum Pieterburen) het Seal Response Team opgezet om de verstrikte dieren ter plekke te kunnen gaan helpen. Meer informatie over deze samenwerking kunt u vinden op:
n.b. Tijdens het schrijven van dit persbericht is zeehond nummer 41 aangetroffen op het strand van Schiermonnikoog. Helaas is het dier het water ingevlucht alvorens er hulp geboden kon worden.
Uw steun is belangrijk
Voor de realisatie van dit project hebben de drie zeehondencentra aanspraak gemaakt op hun eigen financiële middelen voor de inzet van personeel, materiaal en trainingen. Voor een goede continuïteit van dit project is het team echter afhankelijk van uw steun. Wilt u bijdragen, zodat het Seal Response Team het werk kan voortzetten? Doneer dan via de website van de deelnemende centra en help hun verstrikte zeehonden te helpen.
Wilt u ons steunen met een donatie? klik dan op: