Häufig gestellte Fragen
In 2023 zijn we begonnen met de bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in Lauwersoog, dat we in het voorjaar van 2025 feestelijk zullen openen. Een spiksplinternieuw gebouw, waar we niet alleen ons werk mogen voortzetten, maar ook mogen uitbreiden.
Zo’n grote stap brengt natuurlijk ook vragen met zich mee. Dat begrijpen we heel goed! Daarom lees je hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Häufig gestellte Fragen
Over het WEC
Het WEC wordt de plek om het Waddengebied mee te maken. Het is dan ook veel meer dan een gebouw in Lauwersoog. Het WEC is De Werkplaats van de Wadden en bouwt verder op Zeehondencentrum Pieterburen. In het Werelderfgoedcentrum bundelen we onze krachten met nieuwsgierige onderzoekers, duurzame vissers, betrokken bewoners en vooruitstrevende ondernemers. Je kunt als bezoeker meekijken met iedereen die hier werkt voor, met of aan de Waddenzee. Door zelf ook te ervaren, leren, onderzoeken en ontmoeten gaan we samen aan het werk voor het Waddengebied.
Natuurlijk: iedereen is welkom in het WEC. De OV-verbinding is veel beter dan met Pieterburen. Zowel met de provincie Groningen als met de provincie Friesland is het WEC goed te bereiken.
Het WEC wordt De Werkplaats van de Wadden. Je kunt meekijken met de mensen die daar hun dagelijks werk uitvoeren. Dat kunnen wetenschappers zijn die aan hun onderzoek werken, of zeehondenverzorgers in het opvanggedeelte voor zeehonden. We betrekken je in al het werk dat we doen en nodigen je ook uit om mee te doen! Daarnaast zal er door het gebouw een interactieve beleving ontwikkeld worden. Je ontdekt de natuurlijke processen die dit gebied haar UNESCO status geven en je maakt kennis met de bijzondere planten en dieren van het gebied. En natuurlijk leer je alles over onze menselijke invloed op het gebied.
Iedereen is welkom! Of je een natuurliefhebber bent, fan van de Waddenzee of graag onze zeehonden komt bezoeken, voor iedereen is er in het WEC iets te beleven.
In dit geval is het duurzamer om een nieuw centrum te bouwen. Ten eerste omdat ons bestaande gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Het is bijzonder inefficiënt en duur in gebruik. Nieuwbouw is duurzamer en betaalbaarder dan een ingrijpende renovatie. Het nieuwe centrum komt op een veel betere plek te staan: aan de Waddenzee op een veel beter bereikbare plek. Duurzaamheid staat voorop bij de ontwikkeling van het WEC. Het gebouw is zeer energiezuinig en gasloos, waarbij alle installaties werken op basis van elektriciteit. Deze elektriciteit wordt duurzaam opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak en boven de parkeerplaatsen voor bezoekers. Naast een fossielvrije energievoorziening maken we in het gebouw gebruik van duurzame materialen. Zo passen we in het gebouw met een Scandinavische uitstraling waar mogelijk hernieuwbare biobased materialen toe, onder andere in de houten gevels en het isolatiemateriaal. Daarnaast bouwen we circulair met diverse materialen zoals gerecyclede spijkerbroeken voor akoestische plafondafwerking en het hergebruik van koperslakblokken en de voormalige sluisdeuren op het terrein.
We willen bewustwording creëren hoe waardevol en tegelijkertijd hoe complex de relatie van de mens met de Waddenzee is. Daarvoor hebben we een locatie nodig om het Waddengebied te ervaren. Dat kan natuurlijk het allerbest op de plek zelf: pal naast de Waddenzee. Bovendien is Lauwersoog een kunstmatig werkeiland, en ligt daarmee op een hard snijvlak tussen “cultuur” en “natuur”. Op weinig plekken aan de Waddenzee is die scheiding zo nadrukkelijk te ervaren. Dat vinden wij een inspirerend gegeven: zeker omdat we bewustwording willen creëren op de relatie van de mens met de natuur.
Over het Zeehondencentrum en zeehondenopvang
Het Zeehondencentrum gaat verhuizen naar WEC Waddenzee in Lauwersoog. In het voorjaar van 2025 opent het nieuwe gebouw haar deuren. Hier krijgen de zeehonden een beter onderkomen én betrekken wij onze bezoekers in al het werk wat we doen.
Het gebouw in Pieterburen zal waarschijnlijk worden verkocht. We zijn in gesprek met de gemeente Het Hogeland om dit mogelijk te maken. We vinden het belangrijk dat de toekomstige bestemming past bij de plek en tegemoetkomt aan de wensen van de omwonenden. De opbrengsten hiervan zullen ingezet worden voor de financiering van het pand in Lauwersoog.
Ja en nee. We borduren voort op wat onze missie al jaren is: een gezonde zeehond in een gezonde zee. Al jaren werken we niet alleen aan de zorg van de zeehond, maar ook aan het voorkomen dat zeehonden in de problemen komen én het onderzoeken van zijn leefgebied: het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Wel verbreden we onze missie: We willen een thuishaven bieden voor het werken aan de toekomst van het Waddengebied. Een toekomst waarin mens en natuur met elkaar in balans zijn. Een plek om samen te komen, van gedachten te wisselen, met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te inspireren en samen te werken aan een duurzame toekomst voor het Waddengebied en ver daarbuiten. Samen met iedereen die bij ons binnenstapt onderzoeken en leren we over en van dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed. We activeren mensen en stimuleren iedereen om een steentje bij te dragen aan een duurzame en gezonde Waddenzee. Zo bouwen we samen aan gezonde relaties tussen mens en natuur.
Net als nu: alleen wanneer een zeehond zichzelf echt niet redden kan, vangen we het dier op.
In totaal is er een capaciteit om 75 zeehonden tegelijkertijd op te vangen in het nieuwe centrum. Dat komt ongeveer overeen met de capaciteit die we momenteel in Pieterburen nog gebruiken.
We blijven in eerste instantie alleen zeehonden opvangen. Dit omdat de opvang van andere zeezoogdieren is niet meegenomen in het ontwerp van het gebouw. Mocht de urgentie hiertoe zijn, zullen wij ons absoluut flexibel opstellen, samenwerken met partijen en dit op een zo goed mogelijke manier proberen te faciliteren.
Het vrijlaten van zeehonden zullen we op eenzelfde manier organiseren als dat we nu doen. Naar een drooggevallen zandbank om de zeehond in alle rust terug te laten keren en tegelijkertijd het publiek een onvergetelijke ervaring te bieden.
We gaan inderdaad zeewater gebruiken om onze bassins van water te voorzien.
De burenpas blijft waarschijnlijk niet geldig. Toekomstgericht zullen we informeren over het gebruik van de diverse kortingspassen die we momenteel nog in gebruik hebben.
De huidige faciliteiten in Pieterburen lijden onder achterstallig onderhoud. Het pand is zo verouderd dat investeren in een renovatie te kostbaar is. Daarbovenop past een verbreding van ons werk – naar de zeehond én zijn leefomgeving – niet meer in het huidige bezoekerscentrum. Om ons werk in de toekomst te kunnen voortzetten, zijn we al jaren druk bezig om een nieuwe plek te creëren waar we dit kunnen doen. In het nieuwe centrum, met moderne faciliteiten, gaan we ons nog verder inzetten voor zowel de zeehond als ons gezamenlijke ecosysteem.
We zijn al jaren in gesprek met de gemeente en de omwonenden. De verhuizing komt voor het dorp niet als een verrassing.
Donateurs
Ja. Donaties, erfenissen en legaten aan het Zeehondencentrum zijn voorbehouden aan de Stichting Zeehondencentrum Pieterburen en worden alleen gebruikt ten bate van (de exploitatie van) het Zeehondencentrum. Dit is statutair vastgelegd. De fondsen voor Stichting Zeehondencentrum Pieterburen en voor Stichting Werelderfgoedcentrum worden separaat beheerd.
De donaties van huidige donateurs gaan naar het werk dat we uitvoeren in het nieuwe centrum, maar NIET naar de bouw ervan. De bouw van het pand en de projectkosten in Lauwersoog wordt gefinancierd door een lening, subsidies en de verkoop van het pand in Pieterburen.
Onze missie en het werk dat we doen verandert niet. We zullen nog steeds elke dag hard werken aan een gezonde zeehond in een gezonde zee. Daarnaast kijken we steeds meer naar het grotere plaatje, en nemen daar nu het publiek ook in mee. Dat is voor ons ontzettend belangrijk, want ook in Lauwersoog blijven we afhankelijk van de steun van donateurs.
Daar verandert niets aan. Indien dat gewenst is kan de nalatenschap geoormerkt worden aan een specifieke besteding. Donaties, erfenissen en legaten aan het Zeehondencentrum zijn voorbehouden aan de Stichting Zeehondencentrum Pieterburen en worden alleen gebruikt ten bate van (de exploitatie van) het Zeehondencentrum. Dit is statutair vastgelegd. De fondsen voor Stichting Zeehondencentrum Pieterburen en voor Stichting Werelderfgoedcentrum worden separaat beheerd.