Skip to main content

Nederlandse zeehonden gaan viral in Japan

Sinds donderdagmiddag weten de medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen niet wat hand overkomt. Duizenden mensen uit Japan bekijken de livestream van het Golfbad, waar elf zeehondenpups zwemmen en zonnebaden. En dat allemaal door één post op platform X. 

Laatst geupdate op 02-08-2024

    Afgelopen donderdag deelde het Japanse X-account @hokahoka_times de livestream van Zeehondencentrum Pieterburen met de tekst: “Laten we met z’n allen 24 uur kijken naar een zeehondencrèche in Nederland.” Daar geven de Japanners massaal gehoor aan. Het bericht is inmiddels 30 duizend keer gedeeld en heeft 14 miljoen mensen bereikt. 

    Duizenden kijkers 

    Zeehondencentrum Pieterburen moest ondertussen even schakelen. Opeens keken er honderden kijkers op de livestream, werd de website populair in Japan en kwamen er Japanse donaties binnen. Vooral de porties vis waren populair. “Het kwam goed uit dat de zeehonden net werden gevoerd, zodat de kijkers in Japan konden zien dat hun donaties goed terechtkomen”, vertelt Marco Boshoven, woordvoerder van het Zeehondencentrum. 

    Aan het einde van de dag leek de populariteit af te nemen en de medewerkers gingen rustig slapen. Totdat vroeg in de ochtend bleek dat de livestream ontplofte. Er kijken 5 duizend mensen, allemaal even enthousiast over de zeehonden. Mensen haasten zich aan de andere kant van de wereld naar huis om te zien hoe de zeehonden in Pieterburen gevoerd of gewogen worden. 

    Liefkozend worden de zeehonden “theeblaadjes” genoemd door de Japanse kijkers. In Japan zouden verticale theeblaadjes in je theekopje geluk brengen. Drijvende zeehonden doen hen hieraan denken. Mede daarom wordt de zeehond geassocieerd met geluk. Het verklaart waarom de livestream zo veel mensen blij maakt. Bovendien wordt er al heuse fan art gemaakt in de vorm van illustraties. 

    Elf zeehondenpups 

    De livestream van Zeehondencentrum Pieterburen bestaat al sinds 2019. Via de website en YouTube kan iedereen meekijken naar het grootste bad van het centrum, het Golfbad. Vanwege het pupseizoen – en daarmee veel verweesde pups in de opvang – zijn er momenteel veel zeehonden te zien. 

    De zeehonden in het Golfbad zitten in de laatste fase van hun verblijf, fase 3. “Zij zijn bijna sterk genoeg om terug te gaan naar de Waddenzee. Vorige maand zaten hier nog twee zeehondenpups, inmiddels zitten er in dit bad al elf. Dat is natuurlijk extra leuk om naar te kijken.” 


    Fan art door @kusunohasawa

    Fan art door @kusunohasawa

    Fan art door @mochitapu