Skip to main content

Oorzaken van plastic soep

De mens is de veroorzaker van de plastic soep. Wij maken de plastic producten die uiteindelijk in de natuur belanden. Wist je dat 80% van het afval in zee van het land komt? [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt het afval uiteindelijk terecht in zee. 

Laatst geupdate op 16-01-2023
  • Plastic afval
  • Plastic afval
  • Plastic zwerfafval van land naar zee

    De afbeelding laat zien dat een klein deel van ons afval meteen in zee beland. Het meeste plastic neemt een langere route om in het water terecht te komen. Dus iets wat je in de stad op straat gooit, kan uiteindelijk nog steeds in de zee belanden.

    Al jarenlang plastic vervuiling

    Plastic in zee is (helaas) niks nieuws. Al tientallen jaren komt er plastic afval in zee terecht. En dit zal alleen maar meer worden. Elk jaar komt er 8 miljard (!) kilo plastic afval in zee bij [2]. Wetenschappers schatten dat er nu al 150 miljard kilo plastic in de oceanen zit [3]. Tegelijkertijd produceert de wereld steeds meer plastic: in 1964 werd er 15 miljard kilo gemaakt en in 2014 was dit gegroeid naar 311 miljard kilo plastic [4].

    Meer en meer

    Dus als er niets verandert dan zal er alleen maar meer plastic afval in zee komen. De schokkende voorspelling van onderzoekers is dat als we niets veranderen, de zeeën in 2050 qua gewicht meer uit plastic dan uit vis zullen bestaan [5].

    Wegwerpplastic

    Het meest voorkomende plastic afval in zee zijn producten die je elke dag wel gebruikt. Een opvallend kenmerk van al deze producten is dat het single use plastic is: plastic dat na een keer gebruiken weer wordt weggegooid. Op afbeelding 3 zie je de top 10 van het meest voorkomende afval in zee. Welke voorwerpen gebruik jij wel eens??

    Top 10 plastic afval

    Afbeelding 3. De top 10 van het meest voorkomende soorten afval in zee, in aantallen. Bron: https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2018/06/FINAL-2018-ICC-REPORT.pdf

    Plastic is onderdeel van onze samenleving

    We leven in een wereld waarin het ondenkbaar is om nog zonder plastic te kunnen leven. Verpakkingen, kleding, auto’s, verzorgingsproducten, elektronica: bijna alles is (voor een deel) gemaakt van plastic. Nu klinkt het alsof plastic alleen maar slecht is, maar wist je dat dit materiaal ook veel voordelen heeft? 

    Plastic materiaal:

    • Is goedkoop,
    • Is veelzijdig,
    • Kun je jarenlang gebruiken,
    • Is vrij sterk [6].

    Juist deze voordelen zijn tegelijkertijd ook de nadelen van plastic. Het recyclen van plastic gebeurt veel te weinig. Van 1950 tot 2015 kreeg slechts 9% van het plastic een nieuw leven en de rest werd gestort of verbrand om energie op te wekken [7, 8]. Daarnaast is recyclen het uitstellen van een product weggooien. Dit komt doordat gebruikt plastic in kwaliteit achteruit zal gaan als je er weer een compleet product van wil maken [8].

    Plastic kan een leven lang mee. Plastic dat namelijk niet gerecycled wordt kan nog honderden jaren bestaan en kan zelfs nog langer mee als het in kleinere stukjes, beter bekend als microplastic , afbreekt. Sommige plastics kunnen zelfs tot 600 jaar blijven bestaan! [9] Als plastic zo lang blijft ronddrijven in zee, dan blijft dat een gevaar voor de dieren in zee nu – en in de toekomst.

    Bronnen 

    1. R. Jambeck et al. Plastic waste inputs from land into the ocean. Science, 13 february 2015.
    2. World Economic Forum, Ellen MacArthur Foundation and McKinsey & Company, The New Plastics Economy– Rethinking the future of plastics (2016), Bladzijde 17.
    3. Ocean Conservancy and McKinsey Center for Business and Environment,Stemming the Tide: Land-based strategies for a plastic-free ocean (2015).
    4. PlasticsEurope, Plastics – the Facts 2013 (2013);PlasticsEurope, Plastics – the Facts 2015 (2015).
    5. Projections for 2015 and 2025 based on Ocean Conservancy, Stemming the Tide (2015)
    6. World Economic Forum, Ellen MacArthur Foundation and McKinsey & Company, The New Plastics Economy – Rethinking the future of plastics (2016),http://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications
    7. Production, use, and fateof all plastics ever made – Geyer et al (2017) https://plasticoceans.org/wp-content/uploads/2018/05/Production_use_and_fate_of_all_plastics_ever_made.pdf
    8. Strategy on plastics in the circular economy (2017)European Parlement.
    9. NOAA / Mote Marine Lab. Approximate Time it Takes for Garbage to Decompose in the Environment.(2017). Available at this link >>