Skip to main content

Leuk uitje,
goed doel!

Zeehondencentrum Pieterburen: het goede doel dat je kunt bezoeken.

Hier kijk je mee met hoe ons team zorgt voor zeehonden die in de problemen zijn geraakt. Hier ontdek je hoe we ons met man en macht inzetten om die problemen te voorkomen. Dat kunnen we niet alleen. We zijn voor 100% afhankelijk van jouw hulp, zoals een donatie of een bezoek aan ons centrum. Jouw bijdrage werkt écht. Samen zorgen we voor de zeehond én de zee. En vanaf deze zomer hebben we een nieuwe expositie.

NIEUWE EXPOSITIE: WAD EXOTISCH!

We nodigen je uit in de woonkamer van een echte Waddenzeebewoner. Nee, niet de zeehond, maar de Japanse oester. 

Je kan deze oester zijn tegengekomen bij het wadlopen of in de haven van Lauwersoog (vanaf waar wij vertrekken om zeehonden vrij te laten). Of misschien heb je er zelfs weleens één gegeten. Maar de Japanse oester is natuurlijk veel meer dan alleen dat. Zoals de naam doet vermoeden komt deze oester niet uit Nederland. Met zijn Aziatische oorsprong kent dit dier een bijzondere geschiedenis.

Wij nemen je mee in die geschiedenis. Want hoe wordt een Japanse oester een ‘Nederoester?’. Op een wereldbol zie je wat voor reis de oester heeft afgelegd en waar hij allemaal terecht is gekomen. Ook zie je een aantal documentaires over oesters en oesterbanken in Nederland én zijn er spelletjes waar je meer leert over de relaties tussen planten en dieren in de Waddenzee.

Wil je inhoudelijk meer weten over de Japanse oester? Klik op de onderstaande button voor meer informatie:

Wist je dat…

de Japanse oester wel 20 jaar kan worden? Dat en nog véél meer leer in de nieuwe expositie van het Zeehondencentrum. Zien we je snel in Pieterburen?

Oesterbank

De Japanse oester in de Waddenzee

De expositie is een uiting van onze samenwerking met Stichting Geïntegreerde Visserij, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Van Hall Larenstein en Rijkswaterstaat. Dit jaar start een onderzoek naar de oesterbanken in de Waddenzee. Wat voor Waddenzeebewoners komen af op de oesterbanken in de Waddenzee? Is er een verschil in welke oesterbanken goed zijn voor hun omgeving of juist gebaat zijn dat een aantal oesters worden geraapt? Kunnen oestervissers op een verantwoorde manier de oesterbanken beheren? Deze en andere vragen worden de komende drie jaren onderzocht.

Samenwerking kunstacademie Minerva

Voor deze expositie werkten we samen met drie studenten van de kunstacademie Minerva. Zij hebben twee video’s voor ons gemaakt. Eén video is volledig geanimeerd en laat het harde leven van een oester zien: de overlevingskans van beginnend celletje tot volwassen schelpdier. 

De andere is een stop-motion video over een dag op de oesterbank: welke planten en dieren komen daar voor tijdens eb en vloed? Deze twee video’s zijn exclusief bij ons te zien. Kom je ze snel bekijken?

Stop motion japanse oester

Stop motion over de Japanse oester: gemaakt door Marieke Druiven