Skip to main content

Nieuwe terreinwagens op waddeneilanden

Afgelopen week heeft Zeehondencentrum Pieterburen twee nieuwe terreinwagens afgeleverd aan de zeehondenwachters op Ameland en Schiermonnikoog. In samenwerking met haar mobiliteitspartner MHC Mobility zijn twee Toyota’s Hilux beschikbaar gesteld die speciaal zijn uitgerust voor de unieke omstandigheden waarin de zeehondenwachters werken.

Laatst geupdate op 02-07-2024
  • Zeehondenwachters op Ameland
  • Nieuwe Toyota Hilux voor zeehondenwachter op Schiermonnikoog
  • Nieuwe Toyota Hilux voor zeehondenwachters op Ameland

    Ideaal voor ruig gebied

    De nieuwe terreinwagens worden voornamelijk ingezet op het strand en andere moeilijk bereikbare gebieden waar zeehondenwachters hun belangrijke werk doen. De robuuste Toyota Hilux is ideaal voor ruig terrein en biedt noodzakelijke ondersteuning bij het observeren en beschermen van zeehonden. 

    Wat doen zeehondenwachters?

    Sinds het Zeehondenakkoord van 2020 zijn officiële zeehondenwachters de enige personen die een zeehond mogen beoordelen en eventueel hanteren. Zij worden hier speciaal voor opgeleid en zijn te herkennen aan een geel hesje met daarop het logo van een operationeel zeehondencentrum, zoals Zeehondencentrum Pieterburen, Ecomare Texel of A Seal in Stellendam. 

    De ogen en oren van zeehondencentra

    Op alle Nederlandse eilanden en aan de kust van het vasteland fungeren zeehondenwachters als de oren en ogen van de zeehondencentra. Zij reageren op meldingen en observeren een zeehond voordat het dier wordt geholpen of eventueel wordt opgevangen. Bovendien verlenen zij essentiële voorlichting over de zeehond en het opvangbeleid aan het strandpubliek.  

    Tweede levering dit jaar

    Deze levering van de terreinwagens volgt op een eerdere aflevering vorige maand, toen ook twee Toyota’s Hilux werden overhandigd aan de zeehondenwachters op Terschelling. Met de beschikking over deze auto’s kunnen de zeehondenwachters hun taken nog effectiever en efficiënter uitvoeren. 

    Auto van zeehondenwachter bij het water

    Wil je bijdragen aan het belangrijke werk wat wij samen met de zeehondenwachters doen? Er zijn verschillende manieren om te helpen.


    • Leefgebied

    • Uiterlijk gewone zeehond

    • Voeding & foerageren