Onderzoek heeft uitgewezen dat steeds meer zeehonden in de Wadden- en Noordzee verstrikt raken in zwerfafval. Losgetrokken stukken visnet en vislijnen zijn de grootste boosdoeners De drie Nederlandse zeehondencentra, Ecomare, Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal, willen de verstrikte zeehonden helpen. Daarvoor hebben ze het Seal Response Team opgezet. Help jij met een bijdrage? Heel hartelijk dank!
Over het team
Het Seal Response Team bestaat uit speciaal opgeleide en getrainde dierverzorgers en dierenartsen. Het bevrijden van een zeehond in de natuur is namelijk gevaarlijk en specialistisch werk. Doel is om een aantal keer per jaar uit te varen naar plekken waar eerder verstrikte zeehonden zijn gezien en deze dieren te bevrijden. Een zeehond die verstrikt zit is verminderd mobiel, waardoor de kans groot is dat hij wordt teruggevonden rond de plek van de melding.
"*" geeft vereiste velden aan
Oorzaak
Natuurlijk is het voorkomen van verstrikkingen het beste. Helaas blijven visnetten af en toe haken aan een object onder water en wordt het net daarbij stukgetrokken. Zulk soort ongelukken veroorzaken ‘spooknetten’ in zee. Vissers die een stuk net opvissen en strandopruimers halen ze weer uit het systeem, net als de duikers van Duik de Noordzee Schoon. Toch blijft er nog genoeg afval in zee, met verstrikkingsslachtoffers tot gevolg.
Help ook mee
Wil jij ook de verstrikte zeehonden helpen en het Seal Response Team ondersteunen? Dat kan door een donatie te doen. Je bijdrage wordt besteed aan (vang)materialen, medicijnen en overige kosten van de acties op zee. Samen geven we verstrikte zeehonden hun leven terug. Bij voorbaat heel hartelijk dank!