Skip to main content

Gedragsonderzoek in de Dollard

Bea en Marga observeren elk jaar alle zeehonden die in de Dollard komen. Sinds 2015 zijn van meer dan 400 zeehonden (moeders en pups) gegevens verzameld. De inzichten vanuit dit onderzoek zijn van onschatbare waarde. Op deze pagina ontmoet je het team, leer je over de gebruikte methodieken en ontdek je de belangrijkste inzichten.

gewone zeehond moeder en pup dollard

Doorlopend onderzoek

In 2015 is het onderzoeksproject in de Dollard gestart. Elke dag met hoog water verzamelen zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk in de Dollard. Hier komen ze om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Een perfecte onderzoekslocatie dus. Op grote afstand, achter de kijkmuur en in uiterste rust onderzoeken onze marine biologen Beatriz Rapado-Tamarit (Bea) en Margarita Méndez Aróstegui (Marga) met hun team elk jaar het gedrag van zeehondenmoeders en pups in het wild.

We delen onze kennis

De resultaten geven ons inzicht in hoe de wilde zeehonden zich gedragen. Maar ook hoe het ecosysteem, die wij als mens met de zeehonden delen, eraan toe is. En meer en meer hoe we kunnen voorkomen dat zeehonden in de problemen komen. Al onze resultaten delen we dan weer met onze collega’s over de hele wereld, zodat het ook ten goede komt aan zeehonden en de zee op andere plekken. 

De eerste inzichten

Een van de belangrijkste dingen die we te weten zijn gekomen is hoe lang een zeehondenpup alleen wordt gelaten door zijn moeder. Deze resultaten hebben direct invloed gehad op onze manier van werken. Zo hebben de onderzoeksresultaten er mede toe geleid dat er vandaag de dag landelijk gewerkt wordt met zeehondenwachters en strenge observatieregels – en pups minder vaak worden opgevangen. Een fantastische ontwikkeling, vinden wij!

Weten wat we nog meer geleerd hebben? Klik dan op de onderstaande button!

Ontmoet het team

Beatriz Rapado-Tamarit

Onderzoeksonderwerp: zeehondenmoeders zogen niet alleen hun eigen pups

“Hallo, ik ben Bea! Ik kom uit Spanje, waar ik Evolutiebiologie en Systematiek heb gestudeerd. Als kind wilde ik altijd al met dieren werken, en droomde ik ervan om met dieren te kunnen praten. Later werd ik erg geïnteresseerd in het gedrag van dieren. Nu ben ik gedragswetenschapper en werk ik bij Rijksuniversiteit Groningen aan mijn PhD.”

Margarita Méndez Aróstegui

Onderzoeksonderwerp: is een eenzame zeehondenpup echt een wees?

“Hallo, mijn naam is Marga! Ik kom oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje. In Barcelona studeerde ik Biodiversiteit en Natuurbehoud. Tegenwoordig doe ik een PhD bij Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb altijd al met zeezoogdieren willen werken en ik hou erg van opvangcentra. We hebben in Spanje geen zeehonden, dus ik wilde hier meer over ze leren.”

Vrijwilligers

Onze methodieken

Hoe herken je zeehonden?

Om zeehonden individueel te kunnen onderzoeken, moeten we ze kunnen herkennen. Dit doen we behulp van de vlekken op hun vacht. Het vlekkenpatroon van iedere zeehond is uniek. Je kunt dit vergelijken met een vingerafdruk. Ons onderzoeksteam doet dit bij zeehonden in het wild. Op veilige afstand, met foto identificatie.

Veldonderzoek

Voor het veldonderzoek naar zeehondenmoeder en -pups werkt ons team elke dag met eb en vloed mee om hun gedrag te observeren. Het onderzoek loopt vanaf eind mei tot midden juli. In deze periode staat elke dag ons team klaar om achter de kijkwand in de Dollard te observeren. Hoe ze precies te werk gaan, en wat ervoor nodig is, lees je hier.

Zeehond - moeder en pup zogen

Onze onderzoeksvragen

Plaatstrouw bij zeehonden

Soms komen zeehonden terug naar hun geboortegebied om hun eigen pup te baren. Dit heet plaatstrouw. Onderzoekers Bea en Marga kijken of er veel zeehonden terugkomen en wat hier de redenen voor zijn. 

De opvoeding door zeehondenmoeders

Elke diersoort voeden hun jongen op een andere manier op. Een olifant kan bijvoorbeeld tot volwassen leeftijd bij hun moeder blijven. Zeehondenmoeders verlaten hun pups meestal al na 3 weken. Opvallend is dat ze in die weken ook andere pups melk geven. Wij onderzoeken waarom.