Preventie
Niet alleen vangen we zeehonden op, maar we beschermen hen én hun leefomgeving. Dankzij onze kennis en ervaring worden we steeds beter in het bepalen of een dier echt opgevangen moet worden, of dat ze zichzelf kunnen redden. In alles wat we doen, streven we ernaar om problemen voor zeehonden te voorkomen. Preventie is onderdeel van ons werk. Dag in, dag uit.
Zeehonden-wachters
Zeehondenwachters zijn onze ogen, oren en stem aan de Nederlandse kusten. Zij kunnen goed bepalen of de zeehond überhaupt hulp nodig heeft. Vaak is dit namelijk niet zo, maar heeft het wilde dier enkel rust en ruimte nodig. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de beste leefomgeving voor iedere zeehond is een gezonde zee. En daarin speelt de zeehondenwachter een superbelangrijke rol. Meer weten over het werk van deze helden?
Updates
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Verstrikkingen
Elk jaar worden er tientallen zeehonden gemeld die verstrikt zijn geraakt. Vaak zitten ze vast in visnetten, plastic of ander afval. Soms lukt het om de zeehond ter plekke te bevrijden. Maar soms houden ze er ernstige verwondingen aan over en moeten we ze opvangen en een handje helpen met hun herstel.
Zeehonden-akkoord
Nooit eerder waren er regels of afspraken over het opvangen van zeehonden. Omdat we willen dat zeehonden op een veilige en verantwoorde manier worden opgevangen is er in 2020 met de gemeenten, provincies en andere zeehondenopvangcentra een akkoord opgesteld. Hierin staat hoe we met z’n allen omgaan met de opvang van zeehonden. Een geweldige stap in de goede richting als het gaat om preventie: voorkomen als het kan, opvangen als het moet.