Grijze zeehonden baren hun pup op zandplaten die niet onder water komen te staan. De vacht van de pup is namelijk nog niet geschikt om mee te zwemmen. Dus moet hij op het droge blijven. Maar bij een flinke storm, zoals dat in het najaar kan gebeuren, in combinatie met springvloed, lopen ook deze zandplaten onder. Daardoor raakte grijze pup Walt zijn moeder kwijt. Hij werd door ons opgevangen. En daar bleek hij een heel bijzondere zeehond!
Zeehond Walt
Grijze zeehond Walt spoelde rond de kerst aan op het strand van Terschelling. Hij had zijn witte vacht nog en kon nog niet voor zichzelf zorgen. Hij werd naar Zeehondencentrum Pieterburen gebracht. Daar werd hij opgevangen, zodat hij kon verharen en aankomen.
Walt is melanistisch
Tijdens zijn opvang zagen we dat Walt zijn neus volledig zwart was. Dat viel op, want meestal zijn er wel een paar spikkels of vlekken in een andere kleur te zien. Toen hij ging verharen kwam er een volledig zwarte vacht tevoorschijn. Walt bleek een melanistische zeehond te zijn.
Melanisme is een zeldzame afwijking. Het is de tegenhanger van albinisme en is bijvoorbeeld ook bekend bij zwarte panters. Bij Walt is sprake van een genetisch afwijking met een teveel aan pigment. Omdat er in de afgelopen 20 jaar zo’n tien zeehonden zijn opgevangen met melanisme (waarvan vier in de afgelopen acht jaar) is het Zeehondencentrum een onderzoek gestart naar de verwantschap tussen deze dieren in samenwerking met de afdeling Mariene biologie van Rijksuniversiteit Groningen. Dit was de eerste keer dat er een zwarte zeehond als witte zeehondenpup werd binnengebracht.
Herstel en vrijlating
Zeehond Walt verbleef wat langer op de intensive care. Hij at niet zelfstandig en moest meer kilo’s aankomen. Na twee maanden was Walt naar het buitenbad verhuisd, waar hij maar twee weken heeft gezeten. Om daarna vrijgelaten te worden op Ameland.
Bekijk deze video
Je kan hier de video bekijken van deze vrijlating.